ОШ "Др Тихомир Остојић"

Историјат школе

Српска основна школа се први пут помиње 1772. године, како напомиње Ранко Веселиновић. Најпре је имала само једну учионицу, а најстарији познати учитељ био је Петар Јовановић.

Историјски период пре Првог светског рата својим карактеристикама довео је до отварања прве школе за Немце и Мађаре, коју је подигао надвојвода аустријски и палатин Угарске, Јосиф Хабзбург 1834. године. Први познати Немац био је Адам Биргер.

Црква је такође желела да има свој удео у образовању, те 27. августа 1859. године темишварски епископ Самуило Маширевић окружницом захтева да свештена лица подучавају децу хришћанској науци након богослужбе недељом. Таква врста наставе била је ограничена на мушку децу узраста 13-16 година.

Године 1892. Срби су подигли Мушку основну школу, а Женска основна школа је отворена 1899. године.

Из пера учитеља Јована Гажоа потичу сведочења о постојању пољске (словачке) школе. Како су се Пољаци досељавали из Пољске на територију Остојићева, било им је важно да стекну прилику за образовање, те како је међу њима био Павел Бујак, учитељ, он је на себе преузео задтак поучавања.

Наше село је, поред поменутих, имало и јеврејску школу, о чему постоје оскудни али важни трагови.

По писаним сведочанствима, након Првог светског рата постојало је пет школа.

Након Другог светског рата уследио је низ промена. Најпре је радила школа у трајању од седам година, такозвана седмолетка, која је обухватала 4 разреда основне школе и три гимназије, а од 1952/53. године школско образовање траје 8 година. Школа у Остоијићеву добија име по народном хероју Жарку Зрењанину. Настава се изводила на српском језику, а од првог до четвртог разреда било је наставе и на словачком језику.

Све до 21. септембра 1994. године име се није мењало, а од тада школа носи име Др Тихомира Остојића. У међувремену, тачније, од почетка 1975. године, школи у Остојићеву припојила се школа из Јазова, која се и данас води као издвојено одељење. Тамо се настава данас одвија на мађарском наставном језику, у два комбинована одељења и једном специјалном одељењу.

Зграда је предата школи на употребу 7. јуна 1964. године.

Зидање једне школске зграде, која би била централна у селу и у себе интегрисала до тада постојеће школе, започето је 1955. године. Одигравало се на месту где и данас стоји школа. Међутим, градња није довршена, те је 1963. године процес градње почет испочетка, од темеља. Зграда је предата школи на употребу 7. јуна 1964. године. Радови су настављени десет година касније, када је школа добила санитарни чвор и кухињу. Изграђена су игралишта за фудбал, кошарку, одбојку и рукомет. Од октобра 1981. године школа користи фискултурну салу, која је новоизграђена, добија посебну радионицу и још једну учионицу у дворишном делу, а од некадашње ђачке радионице направљена је трпезарија, у којој наши ученици и данас ужинају.

Scroll to Top