ОШ „Др Тихомир Остојић“ 

Маршала Тита 58, Остојићево

Обележен Дан пчела

Ученици нижих разреда Основне школе „Др Тихомир Остојић“ својим ликовним радовима обележили су 20. мај, Дан пчела. Наш опстанак зависи од опстанка пчела. Опстанак пчела и осталих опрашивача (полинатора), као што су бумбари и лептири, тренутно угрожавају многобројне људске активности.
Опрашивање (полинација) кључни процес од ког зависи опстанак нашег екосистема. Скоро 90% светских биљака које цветају зависи од опрашивања природним опрашивачима, а оне такође утичу на чак 75% светских усева. Пчеле директно доприносе производњи хране коју конзумирано, као и одржавању биодиверзитета.
Пчелама прети глобално изумирање због деловања човека. Интензивне пољопривредне праксе, узгајање монокултура, коришћење пестицида и повишене температуре због климатских промена само су неки од фактора који прете пчелама.
Ако пчеле изумру, с њима ће нестати и квалитетна и здрава храна на коју смо навикли и коју узимамо здраво за готово. Подизање свести о значају пчела доводи и до појачања мера које као главни циљ имају заштиту пчела и других опрашивача. Заштита пчела директно утиче на решење проблема глобалног снабдевања храном, као и на елиминисање глади у земљама у развоју.